Jeg rår deg, Loddfavne, fornem hva jeg råder, til glede og gavn om du lærer, til nytte og hell om du husker: Av en eldgammel tul skal du aldri le, Ofte er det godt det som de gamle kveder; Ofte kommer vettug tale fra den tørre belgen som henger blant huder som slenger blant skinn og dingler blant dyretarmer.

Vers 42

SideToppBilde

Ráðumk þér, Loddfáfnir, en þú ráð nemir, - njóta mundu ef þú nemr, þér munu góð, ef þú getr -: at hárum þul hlæ þú aldregi, oft er gótt þat er gamlir kveða; oft ór skörpum belg skilin orð koma þeim er hangir með hám ok skollir með skrám ok váfir með vílmögum.

Vers 42

heim

meg

ideologi

asatru

kunst

kaos

gestrbok

lenker


Musikk Visuelle Uttrykk Ordkunst Norsk Natur

Finntroll

Finntroll er navnet på det svenske/finske folke/polka metallbandet jeg hører veldig mye på. En gang har jeg sett dem live, og det var på den flotte avsluttningskonserten til Windir, der de virkelig imponerte. Så dette morsomme og fasinerende bandet har jeg store planer om å få sett live mange flere ganger til i fremtiden. Her er litt om Finntroll:

Finntroll ble startet i mars 1997 av Somnium og Katla. De spilte polkatoner og norsk/svenskættende folkemusikk blandet med gitar, bass, brutal vokal og trommemaskin.
Ett år etter bandets fødsel gav de ut demoen Rivfader. Etterhvert kom det flere medlemmer med i bandet; trommisen B. Dominator, gitaristen Skrymer, Trollhorn på synth og Tundra på bass.

Plateselskapet Spikefarm viste tydelig interesse for bandet og signerte dem. Debutalbumet Midnattens Widunder var et spennende og underholdene album, med en trollsk stemning og atmosfære. Dette var starten på Finntroll, som nå hadde våknet opp, og var klar til å slå ut de kristne svikerne gjennom musikken. For disse svenske krigerne hadde store musikalske talenter og ikke minst, sterke meninger.

Året etter gav de ut Jaktens Tid, som absolutt må være en av deres beste utgivelser. Med nydelige flotte låter som tittelsporet selv, Fõdosagan, Krigsmjød og Aldhissla er Jaktens Tid en sterk utgivelse. Dette albumet var en enorm suksess, til bandets og plateselskapets overraskelse. Dette året begynte Finntroll med turnering og spilte blandt annet på flere "open-airs" i Finland.

somnium finntroll
2002 var ikke et heldig år for Finntroll, da flere turneer ble kansellerte pga vokalisten Katlas plutselige problemer med halsen. Etterhvert ble det verre og han måtte til slutt bare pensjonere seg fra bandet. Til de neste konsertene fikk bandet tak i noen sessionvokalister, men noen ny utgivelse måtte bare vente.

Men januar i 2003 begynte situasjonen å lysne. Katla ble litt bedre, og de fant en ny vokalist ved navn Wilska. De dro da opp til en av medlemmenes hytte langt oppe i skogen utenfor Helsinki i Finland, og spillte inn Visor Om Slutet. Katla og Wilska delte litt på vokalen, som skapte mere spenning. Dette ble til en suveren utgivelse, med en stemningsfull vikingfølelse over det hele. Utgivelsen ble selvfølgelig godt mottatt og kom som førsteplass på "hitlistene" i Finland.

Men like før utgivelsen av Visor Om Slutet, døde Teemu "Somnium" Raimoranta i en alkoholrelatert ulykke i Helsinki. Finntroll gikk da sammen for å hedre hans minne. De bestemte seg for å holde musikken hans i live, å dro på turné sammen med Katatonia. En god gammel venn av bandet Routa, som tidligere hadde vært sessiongitarist, ble etterhvert et fast medlem av bandet.

Vidre kan jeg fortelle at alt har gått bare flott med Finntroll, de har gitt ut flere fantastiske album, og er absloutt en av mine favorittband! Triivelige bandet:)
" We who have the icecold trollblood are here to stay..."

finntroll_logo


Finntrolls Offisielle Hjemmeside


Skrevet : 2004-10-23/23:46:13

Tilbake

valkyriebilde

Siste oppdatering : 2006-12-02/20:54:11
Les artikkelen

Siste innriss : 2023-05-13/17:17:46
Les gjesteboken

Antall besøkende : 616635