Den andre jeg kan, er til nytte for den som vil lære seg sykdom å helbrede.

Vers 5

SideToppBilde

Þat kann ek annat er þurfu ýta synir, þeir er vilja læknar lifa.

Vers 5

heim

meg

ideologi

asatru

kunst

kaos

gestrbok

lenker


Musikk Visuelle Uttrykk Ordkunst Norsk Natur

Enslaved

Så har vi Enslaved! Flotte Enslaved! Som absolutt er et av et av mine favorittband. De har holdt på lenge og gitt ut mye, men har fremdelses mange år foran seg som band. Jeg kan stolt fortelle at jeg har sett dem live tre ganger, sist så sent som i går faktisk, (22 oktober 2004 på John Dee, sammen med Vreid) som var en flott konsert! på gøy kan jeg også fortelle at jeg fikk hilst på Grutle og fikk autograf og greier, som var litt ekstra moro da:) Uansett, her er litt fakta om Enslaved:

Enslaved ble startet tidlig i 92 av de tre unge bergenserene Grutle Kjellson, Trym Torson og Ivar Bjørnson. Etter å ha spilt sammen i et halvt år spilte de inn promoteringsdemoen "Nema", som de sente rundt omkring til flere plateselskaper, men de fikk ingen respons. Så de fortsatte å øve, men mye mere strukturert og intenst enn tidligere. Etter ei stund var tre guttene klare for studioet igjen. Demoen "Yggdrasil" var en ny start for bandet. De gav demoen til Euronymous som eide DSP, og han signerte dem med en gang. Enslavedgutta ble kjempefornøyde og fortsatte jobbingen. Før debutalbumet kom, gav de ut en mini-cd hos Candlelight, men etter den stoppet forholdet mellom bandet og det plateselskapet, på grunn av uenigheter dem i mellom. Etter dette bestemte de seg for å fokusere helt på debuttalbumet sitt. Lyden skulle være mere brutal og majestetisk enn tidligere, så vel som bedre kvalitet på sangene. De kategoriserte også bandet sitt innenfor: Viking Metal. Dette var på en måte også definisjonen på guttens livssyn; Åsatroen - troen på den store Odin og de gamle norrøne gudene. Alle tekstene bandet skreiv var på nynorsk og omtrendt alt innenfor Åsatroen.
Det var for det meste Grutle som tok seg av låtskrivinga, og han var på vokal og spilte bass. Ivar Bjornsøn spilte gitar og Trym tok av på trommene.

I april 93 fikk Enslaved endelig begynt innspillingen av debutalbumet "Vikingligr Veldi". Den fikk akkurat den lyden guttene ønsket, og de ble veldig fornøyde. Albumet ble ikke mikset før desember det året, og kom ikke ut før mars 1994. Dette albumet var en gjevn, kjappspilt og frostrykende plate, med en "old school" følelse.
Men 1993 var et år da da det skjedde mye innenfor metallscenen. Euronymous ble som kjent drept av Varg Vikernes det året, og det ble litt problematisk for Enslaved, da de ikke lenger hadde noen til å gi ut deres neste album. Etter litt om og men fant de en ordning med Voices Of Wonder, men det ble bare kaos og rot. Men så signerte Enslaved etterhvert med OSMOSE og da ordnet det seg.

enslaved4.png grutle.png
I 1994 ga bandet ut Frost; et musikalsk mesterverk, som tilogmed hadde et bedre lydbilde enn debutalbumet.
Frost ble en enorm suksess med flotte sanger som "Loke", "jotunblod" og "svarte vidder". Det var et brutalt album, med isende kald vokal, intens kraft i trommeslag og gitarriff og en froststemning over det hele. Plateomslaget på albumet proklamerte tydelig at disse guttene spiller Viking Metal.
Enslaved begynte nå å spille konserter og ble kjent som et fantastisk liveband, så vel som musikalske genier.
Vikingguttene fortsatte det gode arbeidet. De likte seg hos OSMOSE og fortsatte og gi ut album hos dem.

Deres neste kunstverk var Eld, med et kjempestilig forsidebilde av pene Grutle i full vikingbekledning. Eld kom ut i 1997, og albumet åpner med et stemningsfylt musikkstykke for å få fram bilder av en storslått norsk natur, som etterhvert glir litt mere ut i det brutale. Dette var en flott utgivelse som bandet var stolt av.

I 98 gav Enslaved ut albumet Blodhemn. Dette albumet startet også med en filmatisk introduksjon, men kortere og i større og mere pompøs bredde enn Eld. Dette albumet var skikkelig blackmetal, som i tilegg gav følelsen av et stemingsfult norrønt landskap. Kombinasjonen av Grutles rene og grimme vokal og de skarpslipte gitarriffene, sammen med den litt dempende trommelyden og tempoet og intensiteten i låtene, gjorde dette til noe av det beste Enslaved hadde gitt ut, til tross for bandets uenighet på det området.
Enslaved turnerte på denne tiden sammen med Windir, og bandene ble gode venner. Det kom også flere medlemmer med i Enslaved dette året.

enslaved2.png enslaved5.png
Mardraum var den neste i kø. Den kom ut i 2000, å var ganske annerledes enn Blodhemn.
På denne skiva var lyrikken en mere viktig del av bandets konsept enn tidligere. Dirge Rep og Kronberg var de nye medlemmenes navn. Kronberg var med på å gi gitarlyden en ny uttrykksform. Brutaliteten rådet fortsatt og bandet beveget seg i en mere ekstremproggresiv retning med veldig høyt tempo og rå musikalsk aggresjon, hvor de også hadde noen vakre melodier og uttrykk i enkelte partier.

Året etter kom den nokså annerledes Monumension plata, som bestod av masse bra musikk, blandt annet de tre kjempetøffe låtene "The Voices", "Smirr" og "Zero". Den sistnevnte minner masse om vikinger som nynner på en sang mens de heller i seg den dyrebare mjøden sin. I 2003 ga Enslaved ut Below The Lights, som også var relativt bra, men litt for sær etter min mening.
Nå i år, kom akkurat ISA ut. Dette albummet har jeg nesten ikke hørt på enda, så vanskelig å si noe særlig om den.
Men hordanekongene Enslaved skuffer nok ikke.. det er jeg nesten helt sikker på!

enslavedlogo.pngEnslaveds Offisielle Hjemmeside


Skrevet : 2004-10-23/23:43:48

Tilbake

valkyriebilde

Siste oppdatering : 2006-12-02/20:54:11
Les artikkelen

Siste innriss : 2023-05-13/17:17:46
Les gjesteboken

Antall besøkende : 616647