Ofte vet de ikke sikkert de som sitter i huset, hva det er for slags kar som kommer; så god er ingen at han er uten feil, eller så ussel at han ingenting kan.

Vers 41

SideToppBilde

Oft vitu ógörla þeir er sitja inni fyrir hvers þeir ro kyns, er koma; er-at maðr svá góðr at galli né fylgi, né svá illr, at einugi dugi.

Vers 41

heim

meg

ideologi

asatru

kunst

kaos

gestrbok

lenker


Åsatru Gínungagap De 9 Verdener Óðinn Gudene Yggdrasil Valkyrier Ragnarok Myter Sagaer Skaldeskap

Allföðr Óðinn

Odins vesen ligger i hans navn; óðr, sinn, tanke og ånd. Han er ånden, den levendegjørende kraft i alt det skapte. Sammen med sine brødre skapte han himmelen og jorden og mennesket som han ga en uendelig gave; en sjel som alltid vil leve og aldri forgå. All begeistring utgår fra ham; han er krigens opphav, oppfinner av skaldeskapet, han er runenes oppfinner, han er all kunnskapen som vekker livet og beskytter det. Han er livets ånd som gjennomtrenger alt som er dødt. Han er vandreren. Han er den høyeste av æsene, deres far og konge; den mektigste av dem alle. Han er Allföðr (Allfader), regnator omnius deus - den øverste gud. De andre gudene er kun stråler som utgår fra han. Han vet alt fordi han erfarer alt igjennom de andre gudene og menneskene. Odin er krigernes og høvdingens gud. Han er krigens og dødens gud, visdommens, magiens og veltalhetens gud. Han har bortimot 300 navn - et kjært barn har mange navn - og bortimot alle er benevnelser på forskjellige sider av han, hans bedrifter eller hans kunnskap. Noen få av hans kallenavn er: Atriði, Auðun, Baldrsfaðir (Balders far), Böðgæðir (kampforsterker), Olgir (beskytteren), Darraðr/Dorruðr, Wolfe, Viðurr, Draugadróttin (Spøkelsesherren), Grímnir (Odin i forkledning), Geirtýr (Spydguden), Yggr, Vinr Lóðurs, Hár (den høytstående/overhode), Sanngetall (den som fant sannheten), Sigðir (seiersherren), Thrasarr, Sváfnir, Sviðurr (den vise), Runatyr (gud over runene), Hertyr, Þuðr (blek/hvit), Uðr (elsket), Jarngrimr, Siðskeggr og Hildolfr (kampulv).

odin.png

Odins skikkelse er som oftest en gammel, høy, enøyd mann, med langt hår og langt skjegg. Han bærer en sid hatt som skjuler litt av annsiktet hans, og en blå kappe. Han har spydet Gungnir i hånden, og bærer gullringen Draupnir på armen. To ravner, Hugin og Munin (Tanket og Minnet) sitter på hans skuldre, to ulver ligger ved hans føtter, Gera og Freka ( begge navnene betyr "den grådige"), og Karlsvognen ruller over hans hode mens han sitter på sin store flotte trone Hlydskjalf, og ser utover den vide verden. Odins hatt har fått mange navn, den betegnes som oftest som hatt og noen ganger som hjelm. Hans hatt er himmelvelvingen. Hatten er trukket litt ned over hans ansikt og skjuler at han bare har ett øye, det andre øyet måtte han gi i pant for lenge siden, for å få drikke av Mimes kunnnskapsbrønn. Odins ene øye er himmelen. Himmelen har ett øye; solen om dagen og månen om natten. Hans egentlige øyefarge er isblå. Det er hans alder og skjegg som beskriver hans rolle som den eldste gud, mens hans høyde beskriver hans adelighet. Den vide blåe kappen er himmelluften, den blå himmel, og et symbol på beskyttelse. Den skjuler og dekker ham. I grålysninga sender han ut ravnene for å fly rundt i verden, og på dagverdstid kommer de tilbake og bringer han nytt. De representerer den høyre og den venstre hjernehalvdel - tenkingen og hukommelsen. I tilegg betegner de hans sjel som om natten forlater kroppen for å hvile. Ulvene får all Odins mat; han trenger kun vin - det er hans mat og drikke. Ånden trenger ingen fast føde, og vinen er symbol på ånd; de vises vann.

odin2.png

Den vogn som er over han representerer vognlandet, stjernene på himmelen, hvor stjerneskudd faller og gudene rir på sine hester eller kjører sine vogner. Odins ring Draupnir (drypperen) er en meget spesiell ring. Hver niende natt (evnt. måned) drypper den åtte like store ringer som den selv. Ringen er et symbol på kvinnens fruktbarhet, kvinnens vagina, og Odin drypper sæd i den for å gjøre den fruktbar. Denne ringen er en betegnelse på Odin som en mannlig fruktbarhetsguddom. Gungnir, Odins spyd er også et spyd i særklasse. Når Odin kaster spydet, treffer den alltid det den er rettet mot. Gungnir er benevelsen på den bevisste skarpe tanke. Odins hest Sleipner er også verdt å nevne. Sleipner er ett av Lokes avkom. Han er hvit/grå, har åtte bein, og runer risset inn i tennene sine. Han er en ypperlig hest, uten tvil den raskeste. Ved Odins side sitter hans kone Frigg. Lik Odin er himmelens hersker, er hun jordens herskerinne. Hun er særdeles ekteskapets og hjemmets gudinne. Hustruer ønsker hennes og Frøyas velsignelse over dem. Frigg og Frøya blir ofte sammenblandet. Den første er moderkjærligheten, den andre elskhov. Den første den faste åsynje, den andre den flyktige vanadis. Selv om Odin er gift er han en meget kvinnekjær mann. Han har hatt utallige elskerinner og var svært populær blant kvinnfolkene i sin ungdom. I Eddakvadet Hårbardsljod, står det om en viss konkuranse mellom Odin og hans sønn Tor på det punktet , "hos de syv søstrene sov jeg, fikk all deres lyst og elsk" skryter Odin til Tor.
Odin er en trolldommens mester. Han har lært seg seid, og kan gjennom den vekke til live døde, helbrede syke, se inn i framtiden, forvandle skikkelse, forhekse andre, få noe tilgang til runene (hemmelighetene) og få tak i mere visdom. Odin, visdomsguden, er den som har gitt gudene og menneskene runene. I ni hele netter hang Odin i treet som senere har blitt kalt "Odinstreet", for å ofre seg, for så å nesten dø får å få tilgang til runene. "jeg veit at jeg hang i det vindblåste treet i ni lange netter, såret med Geirodd og gitt til Odin - gitt av meg selv til meg selv; på treet som ingen eneste hvet av hvilke røtter det er runnet. Ingen gav meg brød eller øl fra hornet; fra treet søkte og skuet jeg, runer sanset jeg, skrikende grep jeg dem før jeg falt derfra" kvad han i Runatal i Håvamål.

odin3.png

Gudenes hjem som Odin har bygd for dem heter Åsgard. Men Odin har også en annen heim. Valhall, heter dødsriket hans, der krigsguden oppholder seg sammen med sine krigere, einherjene, og hans vakre krigs/døds møyer, valkyriene. Etter harde strider velger Odin hvem av krigerne som skal dø å komme hos ham i Valhall. Da sender han ut valkyriene, som kjemper ned de utvalgte og bringer dem trygt tilbake til Valhall etter fallet. Der skal de faldne krigerne drikke mjød i massevis og spise seg mette av flesk fra galten Særimne (Sæhrimmnir). Den blir spist opp hver dag, og neste kveld er den like hel. Etter at einherjene er forsynte skal de ut på sletten utenfor. Der skal de sloss til alle er døde. Så står de opp etterpå og drar tilbake til Valhall for å næres ytterligere. Neste dag fødes ånden igjen og da skal de ut å kjempe og slåss til alle igjen er døde; i utviklingens navn. Dette skal de drive på med fram til verdens undergang; Ragnarok. Da skal alle levende og døde skapninger kjempe mot hverandre. Einherjene skal til den tid ha blitt utmerkede krigere. Derfor er Valhall deres treningsleir. Det er kun kvinner og menn av Jarls ætt som får komme dit. Menn kommer som einherjere og kvinner som valkyrier. De dugelige, forberedte og ferdige, de strenge, stolte, harde og stridige, som tørster etter kunnskap, visdom, styrke, makt og fremgang. Disse er Odins fysiske kropp; Jarls ætt. Slik er Valhalls lov. Frøya har også et dødsrike, hennes er kalt Folkvang. Hun har også strenge krav, og tar bare de beste. Trellenes ætt kommer til Tor, mens de udugelige, feige, sleipe, urettferdige og svake skal til grusomme Hels rike Helheim. I Valhall er det 540 dører hvor igjennom hver 800 einherjere kan storme ut ved siden av hverandre på en gang. Altså 432.000 einherjere kan entre eller forlate Valhall på en gang. Dette tallet er av betydning, en tidsperiode på 432.000 år kalles en Kaliyuga, og dette er hvor lenge vår tidsalder vil vare. Valhall ligger i den femte himmelbolig, Glaðsheimr. Hallen er vid og romslig. dekket av gull og er svært vakker. Med spydskaft er huset bjelket, med skjold er taket tekket, med brynjer en benkene strødd. En varg henger vest for døren og en ørn luter seg over. Selve hallen er opplyst av det skinnende stålet i sverd. Brage heter inngangsvakten til Valhall, han er en av Odins mange sønner.

Som sagt så har Odin hatt mange damer, og med dem har han fått mange barn. Bortsett fra Frigg har Odin vært sammen med blandt annet Frøya, Jord, og jotunkvinnene Grid og Rind.
Odins sønner er Tor (som han fikk med Jord), Balder (med Frigg), Ty og Vidar (med Grid), Våle (med Rind), og videre Heimdall, Hòd, Brage, Meile og Hermod. I tilegg så regnet oldtidens konger og fyrster i senere tid, gjerne sin ætt fra Odin, og derfor fikk han senere tillagt seg flere sønner som Skjold, stamfar for skjoldungene, de danske konger, Sæming, stamfar for Håløyg-ætten (Ladejarlene), Sige, Volsungenes stamfar. Alle nordens barn stammer også direkte fra Odins ætt.

Hill Allfader Odin!! Vår far og hele Nordens skaper!!!

odin4.png


Skrevet : 2004-11-08/23:22:53

Tilbake

valkyriebilde

Siste oppdatering : 2006-12-02/20:54:11
Les artikkelen

Siste innriss : 2023-05-13/17:17:46
Les gjesteboken

Antall besøkende : 616679